La secretaria general de l’Esport i l’Activitat Física i la Federació Catalana de Vela presenten la campanya “Puja a bord de la igualtat”

13 oct. 2022

Avui, 13 d’octubre, s’ha presentat al Saló Nàutic de Barcelona la campanya "Puja a bord de la Igualtat" per donar resposta a tots els col·lectius de la Vela Catalana en matèria d'igualtat de gènere. L’acte l’han encapçalat la secretària general de l'Esport i l'Activitat Física, Anna Caula; el president de la Federació, Xavier Torres, i la membre de Junta Directiva i de la Comissió d’Igualtat de la Federació i comodora del Club Nàutic Sitges, Elisenda Vives.

Aquesta campanya neix de l'estudi "Dones a l'Esport de la Vela" que es va realitzar entre els mesos de març i juny, mitjançant enquestes i entrevistes a federats i federades. Les conclusions d’aquest estudi indiquen que, entre d’altres, hi ha una clara desproporció entre homes i dones a la pràctica esportiva; que quan més es professionalitza la pràctica de l’esport més s’evidencien les desigualtats; que les assumpcions i els estereotips de gènere dificulten la igualtat d’oportunitats; i que les dones navegants se senten infravalorades.

L’estudi també conclou que cada cop hi ha major consciència i capacitat de detectar i posar-li nom i límits a situacions discriminatòries i que si això li sumem les eines, les estructures i les persones indicades per a liderar una transformació, el canvi cap a la igualtat real és imparable. 

"Puja a bord de la igualtat" té per objectiu articular totes les accions que es deriven d'aquest estudi per a garantir la igualtat d’oportunitats de les dones que formen part de la Vela Catalana vers els homes, potenciar les seves capacitats i vetllar pel seu benestar.

En la primera fase de la campanya, els clubs afiliats a “Puja a bord de la igualtat” crearan un grup de treball intern que analitzarà en quin estat es troba el seu club; vetllarà per una comunicació no sexista; es donarà veu a les  persones navegants perquè participin en el procés; i es crearan i implementaran protocols en matèria d’igualtat. Posteriorment, cadascun d’ells hauran de crear un Pla d’Igualtat i establir unes polítiques d’igualtat.  

La secretària Caula en el seu parlament ha destacat Estem en un moment de revolució. Hem deixat de demanar permís i ara toca exigir. No som víctimes de res. Estem davant una palanca del canvi. Som la legislatura de l’esport femení i construirem i sumarem amb una mirada ample. I ens visualitzem en comú, ja que som moltes. Tenim una família molt gran i el futur encara n’hi haurà més. Entre totes, i tots, seguim endavant”

Per la seva banda, el president Torres ha declarat “L’estudi és un manifest de què no estàvem tan bé de com ens pensàvem. Tenim una situació inicial i estem treballant per revertir-la. En aquest moment estem treballant molt per donar visibilitat a l’esport femení. Es va veure, per exemple, a Tarragona el passat 17 de setembre, en un acte espectacular amb un poliesportiu ple. Serem imparables”.