L’Escala acollirà el Campionat d’Espanya de vela infantil 2023

16 març 2023
Font: CN l'Escala

El Club Nàutic l’Escala serà la seu del Campionat d’Espanya de vela infantil de la  classe Optimist 2023 entre els dies 1 i 9 d’abril. La regata ha estat presentada avui,  dijous 16 de març a les 12 h a la Sala d’Actes de l’Ajuntament de l’Escala, iniciant el  compte enrere d’una cita que comptarà amb la participació d’uns 150 joves navegants  procedents d'arreu d'Espanya. Amb ells, es calcula la presència, al municipi  alt empordanès de fins a 300 persones acompanyants entre entrenadors i familiars.  

L’acte ha comptat amb les intervencions de Marta Rodeja, Tinent d’alcalde i Regidora  d’hisenda, promoció econòmica i turística, comerç, comunicació i noves tecnologies  de l’Ajuntament de l’Escala; Gerard Marín, Comodor del Club Nàutic l’Escala; Josep  Maria Isern, Vicepresident de la Federació Catalana de Vela; Pere Vila, Director  general de Ports de la Generalitat i Josep Bofill, Alcalde de l’Escala.  

El director esportiu del Club Xavi López ha estat l’encarregat de donar els detalls del  proper Campionat d’Espanya d’Optimist, una classe per a regatistes d’entre 7 i 16 anys  en la que s’han iniciat els navegants més reconeguts del món.  

La competició, que serà puntuable pel Campionat del Món de la Classe, tindrà lloc  entre els dies 4 i 9 d’abril i inclourà una regata preparatòria els dies 1 i 2, la XV Costa  Brava Sailing Meeting. Presenta, a més, una novetat important, ja que , seguint  indicacions del Consejo Superior de Deportes, serà la primera competició d’Optimist  nacional en la que es separaran les classificacions masculina i femenina amb  l’objectiu de donar una major visibilitat a les noies de la flota. També en aquesta línia,  el programa social de la regata integra una conferència orientada a sensibilitzar i  conscienciar els i les esportistes sobre les desigualtats en el món de l’esport i a donar  eines als equips tècnics i per empoderar les esportistes com a futures referents.  

Un altre dels pilars de l’esdeveniment serà la sostenibilitat. El Campionat d’Espanya  d’Optimist opta al segell de platí del programa Clean Regattas de Sailors for the Sea,  que avala la sostenibilitat dels esdeveniments que tenen lloc a l’aigua des del 2006. En  aquest sentit, el Club ha desenvolupat quatre línies de treball per tal de minimitzar  l’impacte de la regata sobre l’entorn natural que l’envolta. Aquestes són la correcta  gestió de residus, el consum responsable d’aigua, la prevenció de l’entrada de toxines  al mar i l’organització d’una neteja de la costa. 

En la seva vessant més social, la regata s’integrarà al Projecte de Servei Comunitari  de l’IES El Pedró de l’Escala, vinculant, així, encara més l’esdeveniment al territori. En  virtut d’aquest projecte, un grup d’alumnes del centre participaran com a voluntaris  en l’organització de la regata, el que els permetrà ampliar el seu aprenentatge en  l’exercici actiu de la ciutadania, així com posar en joc els seus coneixements i  capacitats al servei de la comunitat.  

El campionat està organitzat pel Club Nàutic l’Escala per delegació de la Real  Federación Española de vela amb la col·laboració de la Federació Catalana de Vela i la  Asociación Española de la Clase Internacional Optimist i el patrocini de l’Ajuntament  de l’Escala, la Diputació de Girona, el Patronat de Turisme Costa Brava Girona, Repsol  i Bonpreu – Esclat.  

Cal destacar, també, el suport rebut per part de la Secretaria General de l’Esport i de  l’Activitat Física de la Generalitat de Catalunya, Ports de la Generalitat, Nautivela,  Intermar Sailing, Camping La Ballena Alegre, Vacances Costa Brava, L’Escala Resort i  Hotel Nieves Mar.  

El Club Nàutic l’Escala és un club modern situat en un entorn privilegiat, L’Escala,  que treballa amb la missió d’obrir les portes al mar a tothom a través de la seva àmplia  oferta de serveis, activitats i esdeveniments esportius.  

La seva trajectòria en aquest sentit s’iniciava el 1969 amb la celebració del Campionat  de Catalunya de la classe Snipe. Des de llavors, l’entitat ha estat amfitriona de  diverses regates autonòmiques, nacionals i internacionals entre les que destaquen el  Campionat d’Espanya de Vela Adaptada, la Copa d’Espanya de J70 (2021), els europeus  de les classes Star (2004), Europe (2007) i ILCA Master (2022) i el Mundial de la  modalitat Europe, el 2012.