Vilanova i la Geltrú acollirà la primera regata preliminar de la America’s Cup al setembre de 2023

17 març 2023
Font: America's Cup

• La localitat catalana serà escenari durant quatre dies del primer enfrontament entre els sis equips que es disputaran el trofeu més antic de l'esport internacional a Barcelona en 2024

La 37a America’s Cup començarà a Vilanova i la Geltrú (Barcelona) al setembre de 2023. ACE Barcelona, entitat organitzadora de la 37a America’s Cup Barcelona 2024, va anunciar que l'històric port de Vilanova i la Geltrú (Barcelona) serà seu de la primera regata preliminar de la America’s Cup, que entre el 14 i el 17 de setembre de 2023 servirà per a donar el tret de sortida a aquest cicle de la competició en aigües mediterrànies. L'anunci va tenir lloc al Museu Marítim de la Diputació de Barcelona. 

 

Durant quatre dies – una primera jornada d'entrenament i tres més de competició amb regates de flota i match race (duels)– la localitat de Vilanova i la Geltrú, a només 45 km al sud-oest de Barcelona, es convertirà en l'escenari de l'estrena dels sis equips participants, que tenen previst instal·lar-se a Barcelona aquest estiu i que s'enfrontaran per primera vegada a bord d'embarcacions de la classe AC40 en un dels ports històrics del litoral català. Serà una gran oportunitat perquè el públic albiri el que li espera l'any que ve a la Ciutat Comtal.

Aquesta primera regata preliminar marcarà un abans i un després en molts aspectes. Serà la primera competició a bord dels AC40, que s'utilitzaran en la Youth America’s Cup i en la primera edició de la història de la Women’s America’s Cup. Els ulls de tot el món es posaran a Vilanova i la Geltrú gràcies a l'espectacular retransmissió televisiva de la America’s Cup gràcies al seu model d'emissió en obert, l'objectiu del qual és arribar al major públic possible en el món. Una visibilitat única per a la ciutat i el país amfitrió de la regata.

"El Port de Vilanova i la Geltrú és perfecte per a acollir el primer esdeveniment preliminar de l'AC37 amb tot tan prop del camp de regates", va afirmar Grant Dalton, CEO de ACE Barcelona.

"Les regates se celebraran a pocs metres de l'entrada del port, i La Daurada oferirà una visió perfecta. Compta a més amb enormes zones públiques per a un gran 'fan village', així com amb les magnífiques instal·lacions de Pendennis Vilanova i Vilanova Grand Marina com a zona tècnica que albergarà les bases dels equips i els seus AC40. I, per descomptat, estem molt contents de comptar amb el suport del Club Nàutic Vilanova".

Efectivament, la regata comptarà amb el suport de Pendennis Vilanova, una marina i centre de servei tècnic de superiots de primer nivell mundial que acollirà les bases dels equips de l’America’s Cup durant aquesta regata, treballant en conjunt amb Vilanova Grand Marina.

El Club Nàutic Vilanova també prestarà el seu suport amb les seves instal·lacions de primer ordre. El club, fundat en 1920, té més de 800 amarraments i una impressionant seu social en el centre de la població. Per part seva, el restaurant i espai per a esdeveniments La Daurada, cedirà el seu espai de més de 10.000 metres amb vista al camp de regates per a les instal·lacions del centre de premsa i el d’hopitality.

Des de Vilanova i la Geltrú i Barcelona al món

Dalton, el missatge del qual va ser introduït per la vicepresidenta d’ACE Barcelona, Aurora Catà, va agrair “les facilitats i el suport de totes les institucions i entitats que han fet possible que aquesta primera avantsala del gran espectacle que es viurà amb la celebració de la America’s Cup a Barcelona recalés finalment a Vilanova i la Geltrú”.

En l'acte de presentació van intervenir també el Secretari d'Empresa i Competitivitat del Departament d'Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya, Albert Castellanos, l'alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Olga Arnau, el president del Consell Executiu de la Fundació Navegació Oceànica Barcelona, Daniel Puig, i el president de Turisme de Barcelona, Eduard Torres.

Per a Castellanos, “la confirmació de Vilanova i la Geltrú com a seu de la primera regata preliminar de la 37a America’s Cup Barcelona 2024 és una gran notícia que confirma el compromís de l'organització per acostar l'esport de la vela a tot el territori, projectant la nostra imatge a centenars de milions de persones de tot el món”, va assegurar.

Per part seva, l'alcaldessa Arnau, va manifestar “l’orgull i la gran oportunitat que representa acollir la primera regata abans de la America’s Cup 2024”. L'edil va manifestar: “Estic segura que la nostra localitat serà una fantàstica seu per a la competició davant els ulls del món”.

En nom de la Fundació Barcelona Capital Nàutica, que coordina a les institucions amfitriones de la 37a America’s Cup Barcelona 2024, va parlar el president del seu Comitè Executiu, Daniel Puig, qui va assegurar: “Podem dir que la pre-regata a Vilanova és la primera fita del Pla de Projectes de Llegat de la Copa Amèrica que estem treballant conjuntament totes els administracions i el sector privat perquè Barcelona i Catalunya esdevinguin capitals mundials de la nàutica i amb el màxim impacte positiu per a la ciutadania”.

Des de Turisme de Barcelona, el seu president Eduard Torres va subratllar la importància de que aquesta primera regata es disputi a Vilanova i la Geltrú com una clara expressió del paper que exerceix i pot exercir la marca Barcelona més enllà dels seus límits geogràfics: “Barcelona exerceix la seva capitalitat des de la convicció de ser porta d'entrada i des del Consorci treballem per a promoure i donar màxima projecció al dinamisme i vitalitat de tot un territori bolcat a la mar i a la nàutica. Barcelona és la capital del Mediterrani i ha de mostrar-se en tota la seva amplitud”.

La regata preliminar de Vilanova i la Geltrú iniciarà el cicle de la 37a America’s Cup que es disputarà en 2024, i que convertirà a Barcelona, Catalunya i Espanya en el centre d'atenció del món.